söndag 20 september 2015

Kejsaren



2014-10-24 17:12

Kejsaren av muddingpad var en bortskämd unge, han fick allt han pekade på och om något hände så var det såklart inte hans fel. Kejsarens föräldrar hade dött i en olycka när kejsaren bara var åtta år. För att kejsaren inte skulle hamna i en för djup sorg så strösslade hans tjänare leksaker över honom vilket blev grunden för hans bortskämda beteende. Tjänarnas metod fungerade för att hålla kejsarens humör uppe, men när kejsaren blev tonåring så blev det för mycket. Det gick så långt att kejsaren hade sin tjänare att peka på vad han ville ha och om det blev fel så blev tjänaren som pekat utvisad från muddingpad.
Kejsaren slutade bry sig om sitt land och om sig själv, för gissa vad? Han var uttråkad. Tjänarna såg hur det gick nedåt för landet muddingpad, så dom tog saken i egna händer och anordnade en tävling. Den narr som lyckades roa kejsaren skulle få ett fast jobb med bra lön och ett bevis på att den hade räddat landet.
Tre narrar kom till kejsarens palats för att tävla om priset.
Den första narren drog ett Bellman skämt. "Det var en gång en ryss, en tysk och Bellman, de skulle slå vad om vems pappa som var minst.

- Min pappa sover i en byrålåda, sa ryssen.

- Min pappa behöver en stege för att plocka jordgubbar, sa tysken.

Då snyftade Bellman och sa:

- Jag har ingen pappa, han ramlade ner från mattkanten och dog."

Kejsaren som hade förlorat båda sina föräldrar tyckte inte att narrens skämt var roligt, så narren hamnade i fängelsehålan.
Den andra narren anordnade en teater i kejsaren ära, men teaterns var inte en vanlig teater. Teaterns var av en humoristisk sort där självaste kejsaren var skämtet. Såklart så blev inte kejsaren road av teatern, han blev istället mer uttråkad. Så hamnade den andra narren i fängelsehålan.
Den tredje narren satte igång en omgång schack med kejsaren, men när kejsaren förlorade så stort och så snabbt så hamnade även den tredje narren i fängelsehålan.
Nu blev tjänarna oroliga på riktigt och drog till med en nödlösning. Vem som helst i landet kunde nu få testa lyckan och försöka roa deras kejsare.
Veckorna gick och fängelsehålan blev så full att dom byggde om stallet till ett fängelse. En dag så kom en gammal husmor till kejsaren och sa att om han följde med henne under en dag så kunde hon lova att han skulle bli road. Kejsaren gick med på det och hans tjänare blev överlyckliga över att få slippa honom, även om det bara var en dag.
Gammelmor tog med sig kejsaren hem och sa "landet behöver plogas, det är något av det roligaste jag har gjort, alla vill ploga landet och det anses vara en riktig ära när man får göra det."
Kejsaren som aldrig hade hört talas om att ploga land gjorde det med glädje. När han var klar med plogandet så hoppade han nästan av nyfikenhet när gammelmor skulle säga vad nästa uppdrag var.
"Hästarna behöver mat och rena rum, hästarna är sådana fina djur att bara vara i ens närhet är en ära" sa gammelmor.
Kejsaren fixade hästarna på nolltid och när han var klar så log han det största leendet som han var kapabel till.
"Nu ska du så dom heliga fröna i det plogade landet så att det blir mat, att ha hand om maten är en viktig uppgift och bara dom viktigaste får röra något så heligt som mat och frön." Sa gammelmor.
Kejsaren kände sig riktigt viktig så han tog fröna och sådde i landet. När han var klar så höll solen på att gå ner och han var tvungen att gå hem. Väl hemma så började kejsaren styra igen, han ville ha tillbaka sitt stall och han skulle ha en åker på baksidan där han skulle odla mat. Kejsaren mådde bättre och landet mådde bättre.
Gammelmor fick sin belöning, en påse guld och arbete gjort som skulle ha tagit henne tre dagar att göra själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar