söndag 20 september 2015

Qilin 1

‎8 ‎maj ‎2014, ‏‎19:29:32

1.
"Ima, i mitten av Qilin-bergen och med en underbar utsikt över landet. Här kan du vandra och kolla på den fina naturen, bada i dom nyttiga bergskällorna och vad vore besöket om du inte hälsade på Qilin-farmen?"
Seth stängde av radion. Han orkade inte lyssna på mer reklam om Ima, som om den staden behövde reklam. Alla visste att det var i Ima som man födde upp Qiliner och att det var det ända stället som Qilin fick ungar.
"Varför stängde du av radion Seth? Jag lyssnade faktiskt på programmet." Sa Sinistra, Seths storasyster, och lyfte blicken från mobilen.
"Dom gjorde reklam för Ima igen. Jag är så trött på all reklam som det stället spottar ut." svarade Seth surt. "Du lyssnade ändå inte, du bara skriver med Noel."
"Jag kan faktiskt skriva och lyssna samtidigt."
Sinistra satte på radion igen och fortsatte skriva med Noel.
Seth gick ut till deras storebror Sean som arbetade i trädgården. Trädgården var en viktig plats enligt hans mor Sikla, men det vara nästan bara Sean som jobbade med den.
"Nämen tjena pyret!" ropade Sean till Seth genom halva trädgården. "Kan du hjälpa mig rensa ogräset och sen hugga ved? Jag ska träffa Joel på torget så snart som möjligt."
"Kalla mig inte pyret." svarade Seth tyst alldeles röd i ansiktet. "förresten så ska jag träffa Nyma snart. Vi ska till ladan ikväll och hon ville få hjälp med dekorationer och möblering. Hon sa att hon behövde muskler som hon inte själv har tillgång till för att få allt på plats."
Sean slutade upp med ogräsrensningen och gav Seth en blick som Seth kände igen väl.
"Åå ge mig inte den där blicken, Sean. Jag vet att du inte tycker att jag borde träffa henne och att hon har dåligt inflytande på mig och bara sårar mig, men vad ska jag gör när en ung mö ber om hjälp?" Seth himlade med ögonen och gick mot vedboden för att hugga ved.
Att Seth tillät sig bli sårad på ett sånt sätt var ett mysterium för Sean, men vad har han att säga om det? Han vågade inte ens säga vad han kände för sin största kärlek.
När Sean var klar med trädgårdsarbetet så tog han en snabb dusch och drog iväg mot torget. Där på en bänk satt Joel med några tjejer bredvid sig och snackade. Det var konstigt, Joel är annars väldigt blyg och pratar inte så mycket med främmande människor. När Sean kom närmare så såg han att tjejerna var från när dom gick i skolan. Det var Nora och Millie. Tjejerna reste sig upp och gick mot Sean när dom fick syn på honom borta vid husknuten.
"Hej Sean" sa tjejerna i kör i en flörtig röst och skickade pussmunnar. Sean stannade en stund och pratade med dom.
Att alla alltid skulle flörta med Sean var jobbigt tyckte Joel. Han och Sean skulle faktiskt träffas och fika och sedan gå på bio, men nu står han där och pratar med dom där tjejerna. Varför kunde inte Sean bara säga hejdå till dom och komma så att dom kan hinna med allt, han var redan försenad pågrund av trädgårdsarbetet som hans mamma hade tvingat på honom.
Äntligen var Sean klar och han kom Joel med raska steg.
"Så mot fiket eller affären så har vi picknick i parken?" frågade Sean.
"Jag tror inte vi hinner parken." muttrade Joel. "Det får bli fiket här runt hörnet."
"Ja okej, så vilken film blir det?" Sean såg lite skamsen ut för att han hade blivit så försenad, men det var ju inte hans fel att han var populär och snygg. Joel kunde inte klandra dom som tycket att Sean var snygg, Sean hade väldigt fint mörkbrunt hår och fina bruna ögon, medans han själv var fast med sitt blonda hår och gröna ögon.
Sinistra stängde av radion, programmet handlade om mode och färgsättning. Sinistra skulle sy en egen klänning till Qilin-festen som skulle ske om tre dagar då ytligare en Qilinunge skulle komma ner från Ima för att bosätta sig hos en lyckligt lottad person. Qiliner föddes upp i staden Ima och varje år så delades årets ungar ut till folket, självklart var det Qilinungarna själva som valde vart dom skulle genom att telepatiskt skicka en bild till skötaren som sedan letade upp den lycklige ägaren.
Qilin-festan var en gammal tradition i Musak (där Sinistra, Sean, Seth och Joel bor) och var känd för sin historia. Staden startades upp av ett gäng som ville frita alla Qiliner innan dom nådde staden Glirbo. Glirbo var mellanhanden, dom tog hand om Qilinungarna och transporterade dom ut till sina riktiga ägare. Dom flesta Qiliner hamnade i kungastaden Sadock och gänget i Musak misstänkte att allt var riggat av munkarna i Ima och därför ville dom stoppa transporten av Qiliner. Musak stoppades av soldatstaden Siljum och fast det nu hade gått flera hundra år sen stoppandet så var det svårt för dom i Musak att bli litade på. Dom ansågs vara oärliga tjuvar fast dom numera ställer till med fest när dom nya Qilinungarna ska ut i världen.
Sinistra hade nu med hjälp av radioprogrammet kommit fram till att hennes klänning skulle vara en lång turkos klänning som skulle matcha hennes röda hår och gröna ögon, och för att få den lite rolig så skulle hon slänga på ett orange band runt midjan. Sinistra började skissa på klänningen när hon kom på att hon skulle träffa Noel om bara en halvtimma, hon skyndade sig på med att göra sig i ordning och sprang ut ur huset med världens fart.
Äntligen var hon framme i Glirbo där Noel bodde, men när hon knackade på så var han inte hemma. Hon gick till ladan där han och hans syster Nyma brukar spendera dagarna och fick syn på sin bror Seth.
"Vad gör du här?" Röt Sinistra till sin bror. Seth som inte var beredd på att hans syster skulle vara där hoppade till av chock och tappade bordet som han bar på.
"Jag skulle hjälpa Nyma med att fixa i ladan till ikväll, men när jag kom hit så var bara Noel här. Inte för att du har något med det att göra." svarade Seth och plockade upp bordet igen.
"Sinistra! Du är sen. Men jag skulle kanske förlåta dig om du hjälper mig här med den här girlangen." Sa Noel och gav Sinistra en kram.
När girlangerna var uppe så gick Noel och Sinistra hem till Noel. Sinistra och Noel hade nu varit tillsammans i fem år och det skulle dom fira med att äta ute och sen sitta hemma hos Noel och kolla på film och mysa.
"Noel, innan vi går till restaurangen, kan vi bara svänga förbi tygbutiken? Den i Musak är så liten och har ett dåligt sortiment." Sinistra hade verkligen fått fram valpögonen som Noel inte kunde säga nej till. Efter att Sinistra spenderat massor med pengar på tyger så gick dom vidare till restaurangen och beställde en varsin tjock, blodig köttbit.
"Vart var Nyma förresten?" frågade Sinistra som precis kommit på att hannes bror nu var ensam i ladan.
"Hon var i affären och handlade mat och dricka till kvällen. Men det är lugnt, hon lovade att det inte skulle bli en alkohol-fest, bara en vanlig med chips och läsk." Noel visste att Sinistra skulle flippa ut totalt och släpa hem sin bror om hon fick reda på att Nymas fest var som dom flesta av hennes fester, en alkoholfest. Noel var van vid att hålla hemligheter åt Nyma och Seth, så länge han visste om det utan att uppmuntra eller försöka stoppa, så visste han att dom skulle ringa honom om dom behövde hjälp så dom inte satt där på trottoaren ensamma och för rädda för att få hjälp.
Seth var klar med ladan. Tack vare Noels hjälp så kunde han nu överraska Nyma med att vara klar innan hon ens var där. Han satte sig i soffan och väntade på Nyma och utan att veta riktigt varför så började han tänka på henne. Hennes bruna hår och bruna ögon som glittrade i solen och sen hennes hårband som hon alltid hade i. Han nöp sig hårt i låret för att sluta tänka på henne. Det var inte okej, han vägrar låta henne göra honom illa igen. Han förtjänade att vara lycklig och hade han tur så skulle han hitta en annan ikväll på festen så att han slapp tänka på Nyma.
Nyma kom in i ladan, hon såg Seth sitta där i soffan och halvsov. Hans röda hår hade fallit ner över ansiktet när hans somnade, tänk var duktig han hade varit som hade fixat ladan utan henne fast det hade hon såklart räknat med. Den stackars pojken gjorde allt som hon bad honom om, men hon tänkte inte sluta, det var väldigt skönt att ha en som försökte så mycket så att han kunde göra vad som helst för henne.
"VAKNA!!" skrek Nyma i Seths öra och hoppade på honom. Han vaknade med ett ryck och hans blåa ögon övergick snabbt från panik till lugn när han väl såg att det bara var Nyma. Nyma kysste honom och sen gick till dörren för att släppa in resten av människorna som skulle på festen.
Kyssen var onödig, tänkte Nyma, men hon var tvungen att försöka få Seth att fortsätta vara intresserad och inte tappa hoppet om henne. Seth var rätt söt ändå, men hon var tvungen att bryta med honom, hon var inte redo att nöja sig med en kille för tillfället, men det var skönt att alltid ha honom nära som ett säkerhetsnät. Seth fanns alltid där för henne när hon blivit sårad av andra killar eller när någon inte ville lämna henne ifred, han var en bra bästa vän, men inget mer. Nyma skakade bort tankarna på Seth och gick till bålen.
Sean och Joel gick hem till Joel efter bion, Joels föräldrar hade inte kommit hem än. Sean började laga mat medans Joel dukade fram bestick, ljus, tallrikar och glas.
"Hur går det för dig, Joel?" Sean hade lagt märke till att Joel inte verkade vara sig själv, han verkade vara ledsen och orolig över något.
"Det går bara bra." sa Joel, men han lät lite sorgsen.
Sean hade lagat pasta med ädelostsås och lagt upp det snyggt på en varsin tallrik till sig och Joel. Han undrade vad Joel tyckte om maten, men Joel satt bara tyst och åt det som fanns på tallriken.
Efter maten så satte dom sig i vardagsrummet, Joel hade ingen TV för hans familj var väldigt fattig. Sean, som efter sin mormors arv hade blivit lite smått rik, hade sett till så att hans familj gav bidrag till Joels familj så att dom kunde stanna kvar och överleva. Sean brukade köpa med sig saker till dom, som lite inredning och nödvändigheter, men till sist sa Joel stop. Han tyckte inte att Sean skulle lägga ner pengar på hans familj för ingenting och Joel kunde inte ge Sean något som kunde betala för alla saker dom hade fått. Sean fortsatte ändå, men lite mindra saker som att köpa matvaror när han skulle dit.
"Sean, det är en sak jag måste visa dig." Joel lät inte alls glad och Sean oroade sig för att Joels familj skulle bli tvingade att flytta. Vad skulle han göra utan sin bästa vän? Han kan ju inte ersätta Joel med en ny kompis.
Joel plockade fram ett brev.

Kära Joel.
Du har blivit vald av en Qilin. Om 3 dagar är han redo och kommer ner hem till dig. Var vänlig att stanna hemma runt middagstid så du kan ta emot din Qilin.

Fakta:
Qilin är en drak-hjort-lejon aktigt djur som ger tur och lugn runt sig, den äter kött och frukt. Qilin sover ca 5 timmar per natt. Du kan träna din Qilin med tillräckligt tålamod. Du ska vara med på Qilin-möten minst en gång om året, om du misshandlar din Qilin så riskerar du dödsstraff så din Qilin kan få ett nytt hem. Har du några frågor så skriv till oss uppe i Ima.
Mvh Munkarna i Ima

"Men det är väl jätte kul Joel!" sa Sean glatt, som hade förväntat sig något mycket värre. Det är inte alla som blir valda av en Qilin, det är väldens tur och ära. Joel såg inte så jätte glad ut och Sean blev orolig igen. Vad kan ha hänt nu som är så illa att ha blivit val av en Qilin inte muntrar upp en?
Joel plockade upp ett nytt brev.

Kära Joel!
Du har blivit kallad till soldat-staden Siljum för att göra din soldatplikt. Det kommer en transport om en vecka som du ska vara med, om du inte kommer hit med transporten så anmäls du för förräderi mot kronan. Ta endast med det viktigast som kläder och hygienattiraljer.
Bra att veta: Man kan ej vara soldat och Qilinägare på samma gång och därför blir man avrättad så Qilinen kan välja ett nytt hem, vi kan tyvärr inte låta en Qilin bo i en förrädares hus vilket man blir när man ej kan genomföra sin soldatplikt.
Har du frågor så skriv till oss i Siljum.
Mvh Soldatschef Hein


När Sean hade läst klart båda breven så fattade han varför Joel hade verkat hängig. Dom hade så gott som dömt honom till döden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar